Overbruggingsplekken voor mensen op de wachtlijst van de ggz

Sta je op de wachtlijst voor een behandeling binnen de GGZ? Wij denken dat een overbruggingsplek in de natuur kan helpen om deze periode goed door te komen. Wij bieden deze plekken al wel aan maar er is nog geen aparte financiering voor beschikbaar. Wij denken echter graag met je mee.

Voor mensen op de wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ), kan de wachttijd een periode van angst, stress en onzekerheid betekenen. Het kan helpen om in de tussentijd te zoeken naar een andere vorm van ondersteuning. Werken in de natuur biedt een hele reeks voordelen.

Positieve effecten van natuur

Natuur heeft allerlei positieve effecten op onze fysieke en mentale gezondheid. Uit allerlei onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat natuur kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Ook bevordert het sociaal contact.

Verder blijkt dat natuur een boost geeft aan je immuunsysteem. Dit heeft verschillende oorzaken. Natuur zorgt voor rust en ontspanning en remt de aanmaak van stresshormoon cortisol.

Werk als beste zorg

Vanuit Natuurzorg Veluwe-Vallei geloven we dat iedereen gebaat is bij werk. Sterker nog ‘werk is de beste zorg’ vinden wij. En daarvoor maakt het niet uit voor welke vorm van werk je kiest. Het biedt structuur, een doel en sociale interactie met anderen. Bij ons kun je op je eigen tempo aan het werk. Er is geen enkele vorm van werkdruk.

Werken in de natuur kan dienen als een welkome afleiding van de wachtperiode. Je kunt je gedachten verzetten en je aandacht verleggen, en buiten gaat de tijd een stuk sneller dan als je binnen zit.

Wij denken dat werken in de natuur ervoor kan zorgen dat klachten die je nu hebt niet verergeren. En de voordelen van natuur op onze gezondheid zijn zo krachtig dat het zelfs misschien wel mogelijk is om klachten te laten verminderen. Het kan in ieder geval helpen om stress te verminderen, negatieve gedachten te doorbreken en een gevoel van voldoening te ervaren.