Effectieve bestrijding Amerikaanse vogelkers

Vanuit Natuurzorg Veluwe-Vallei werken mensen met een psychische kwetsbaarheid in natuurgebieden in de regio Zuidwest-Veluwe.  Met onze deelnemers zijn we goed in arbeidsintensieve klussen waar veel handen voor nodig zijn. En dat geldt zeker voor de effectieve bestrijding van Amerikaanse vogelkers.

Prunus

In de afgelopen jaren hebben we een kleine pilot gedaan met het (oppervlakkig) ringen van Amerikaanse vogelkers. Het resultaat heeft ons positief verrast. Veel bomen stierven binnen twee jaar af zonder extra inspanningen. We verwachten dat het ringen (met nazorg) in combinatie met uittrekken en uitgraven een behoorlijke effectieve methode is.

Werkwijze

1. Oppervlakkig ringen over een oppervlakte van circa 10 cm op ongeveer 1 meter hoog. Tijd: voorjaar. Gereedschap: onder andere plamuurmes en verfkrabber. Snoeizaag voor afzetten dunnen takken onder de ring.
2. Later in het groeiseizoen geringde bomen nalopen en nieuwe scheuten verwijderen. Een jaar later eventueel nalopen en opnieuw scheuten verwijderen.
3. Binnen circa 2 jaar grotere bomen langs paden verwijderen vanwege veiligheid.

Voordelen van deze aanpak

1. Weinig verstoring voor mens en dier. We werken met handgereedschap
2. Geen/nauwelijks bodemberoering en dus geen zaaibed voor nieuwe aanwas.
3. Afstervende bomen geven schaduw op de bosbodem
4. Volop staand dood hout, goed voor de biodiversiteit
5. Te combineren met uittrekken van jonge boompjes
6. Te combineren met aanplant van geschikte inheemse soorten

Ons aanbod

Een team van Natuurzorg bestaat uit een werkbegeleider met 4 tot 7 deelnemers. We zijn zelfvoorzienend: we beschikken over eigen vervoer, schaftwagen en gereedschap. We vragen geen commercieel tarief maar een vergoeding per uur voor het hele team bij elkaar. We kunnen worden ingezet per project of klus. Maar ook in het kader van Social Return.

effectieve bestrijding Amerikaanse vogelkers door ringen
Ringen van Amerikaanse vogelkers. Voor en na.