Cliëntervaring | Ronald (31 jaar)

Sinds voorjaar 2021 werkt Ronald (31 jaar) bij Natuurzorg Veluwe-Vallei. Hij schreef zelf dit stuk over wat het werken in de natuur hem oplevert.

“Door mijn autisme heb ik geregeld veel onrust en stress. Door te werken in de natuur merk ik als ik thuis kom dat ik meer rust heb in mijn hoofd en minder stress. Het lukt mij dan veel beter om te ontspannen.

Ik heb veel gedachtes en de natuur werkt voor mij als een medicijn. De frisse lucht, de bomen om mij heen, dat vind ik heerlijk. Doordat we actief bezig zijn, kan ik meteen aan doelen werken. Dat werkt ook weer positief voor thuis. Daar lukt het mij ook beter om in actie te komen, terwijl dat vaak juist lastig is met mijn autisme.

Ik heb van nature dat ik wil vluchten vanwege allerlei angsten. Ik merk in de natuur wel af en toe de neiging om te stoppen of naar huis te gaan maar omdat ik bij Aad de ruimte heb (letterlijk en figuurlijk), kan ik even weglopen van een lastige situatie. Ik krijg ook vaak tips die ik direct tijdens het werk kan toepassen. Er ontstaat tijdens het werk in de natuur eigenlijk altijd een positieve oplossing als ik het lastig heb.”

gezondheidsvoordelen natuur